Kryesore

Shkencëtarët kërkojnë që ushqimeve t’i shtohet vitaminë D për të luftuar Covid-19

21:35 - 31.10.20 Gazeta Shqiptare
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Shkencëtarët në Britani po kërkojnë që autoritetet të shtojnë vitaminë D në ushqimet masive si buka dhe qumështi, për të ndihmuar në luftën kundër Covid-19.




Nivelet e ulëta të vitaminës D, e cila prodhohet nga trupi i njeriut si reagim ndaj dritës së diellit, mund të shtojë rezikun e prekjes nga koronavirusi ose të vuajtjes së pasojave më të rënda nga sëmundja, sipas disa studimeve.

Javën e kaluar studiues në Spanjë zbuluan se 82% e pacientëve të koronavirusit nga rreth 216 të shtruar në spital, kishin nivele të ulëta të vitaminës D. Por ka gjithashtu studime të tjera që thonë se nivelet e vitaminës D nuk kanë efekt te Covid-19, gripi apo sëmundje të tjera respiratore.

Defiçenca e vitaminës D shkakton probleme të kockave te fëmijët dhe osteomalaci te të rriturit.

Gjithsesi autoritetet britanike në 10 vjetët e fundit kanë refuzuar thirrjet e grupeve mjekësore për shtim të vitaminës D te ushqimet bazë si qumështi, buka e lëngu i portokallit, edhe kjo praktikohet në vende të tjera si Finlanda, Suedia, Australia e Kanada.

“Në opinionin tim është e qartë se vitamina D jo vetëm mbron kundër ashpërsisë së sëmundjeve por kontribuon dhe në mbrojtjen nga infeksioni,” tha studiuesi John Davies duke kërkuar nisjen e fortifikimit të ushqimeve.

Disa ushqime në Britani fortifikohen me vitaminë D, siç janë drithërat e gatshme të mëngjesit apo kërpudhat. Mielli në Britani fortifikohet me vitaminë B1 (tiamin) dhe B3 (niacin) dhe qeveria po mendon për shtimin e vitaminës B9 (acid folik) për të parandaluar defekte të trurit apo lindjes, si ‘spina bifida’.

 

 

 


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.